Wijk Broeckland Breukelen


de website voor & door bewoners van de wijk Broeckland

Inbraakpreventie

Voorkom dat u slachtoffer wordt van inbraak

Inbraakpreventie is geen overbodige luxe. Immers, in heel Nederland is een stijging van het aantal woninginbraken te zien. Ook Stichtse Vecht ontkomt daar niet aan. Tussen januari en april 2012 is aantal (pogingen tot) woninginbraken gestegen met 47% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Burgemeester Van ’t Veld: ‘De gemeente en de politie vinden de stijging van woninginbraken zorgwekkend. Een inbraak heeft veel impact op de bewoners. Daarom investeert de gemeente samen met politie en woningbouwverenigingen extra in het terugdringen ervan. Dat gebeurt onder meer door inwoners attent te maken op de inbraakveiligheid van hun woning.’


Buurtsignaleringsteams en Burgernet

Naast het nemen van preventiemaatregelen, kunt u nog meer doen om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in uw omgeving. Bijvoorbeeld door lid te worden van Burgernet, het samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie of door u aan te sluiten bij een buurtsignaleringsteam. De buurtsignaleringsteams fungeren als een paar extra ogen en oren voor de politie en de gemeente. Tijdens de preventiebijeenkomsten wordt meer verteld over deze initiatieven. Wanneer u graag een actieve bijdrage levert aan de veiligheid in uw wijk, kunt u zich ter plekke opgeven. Werken aan veiligheid doen we tenslotte samen

Tips tegen inbrekers

Gaat u een paar dagen van huis of met vakantie? Laat niet zien dat u weg bent!  laat het lijken alsof u nog thuis bent:

  • Sluit geen overgordijnen en laat de planten voor het raam staan.
  • Maak gebruik van een tijdschakelaar voor de verlichting in huis.
  • Laat de brievenbus regelmatig legen en laat de post neerleggen op een plaats die niet van buitenaf te zien is.
  • Vertel uw buren dat u op vakantie bent en vraag hen een oogje in het zeil te houden. U kunt uw buren vragen om hun auto af en toe op uw oprit te parkeren


1.  Laat uw sleutels nooit in de deur zitten en draai de deur altijd op slot. Anders zijn ze zo binnen: via de brievenbus of door bijvoorbeeld me teen bankpasje het slot van buitenaf in te duwen. Sluit uw ramen als u uw woning verlaat. Binnendeuren, kasten en bureaus kunt u beter juist niet op slot doen; zo voorkomt u bij een inbraak extra schade.

2.  Laat onbekenden niet zomaar binnen. Open deuren voor onbekenden nooit via de intercom, ook niet in een gezamenlijk portiek. Vraag altijd om legitimatie, ook bijvoorbeeld aan een onderhoudsmonteur. Bij twijfel geldt simpelweg: niet binnenlaten!

3.  Zorg voor goede buitenverlichting. Dieven houden er niet van om in het zonnetje te staan. De voordeur, de achterdeur en ook uw tuin kunt u verlichten met een buitenlamp die reageert op beweging.

4.  Leg niets in het zicht. Sluit 's avonds de gordijnen. Houd LCD-scherm en laptop, net als uw (auto)sleutels, pasjes en portemonnee, uit het zicht. Leg sleutels nooit onder de mat of op een andere makkelijk vindbare plaats.

5.  Vertel het uw buren wanneer u op vakantie gaat. Laat TNT post uw post bewaren of vraag een van uw buren uw brievenbus regelmatig te legen. Laat in ieder geval bij uw buren uw adres en telefoonnummer achter.

6.  Verdachte situatie? Bel 1-1-2. Ziet u iemand die zich opvallend gedraagt (bijvoorbeeld omdat iemand zich ophoudt in een brandgang), bel dan direct het alarmnummer 1-1-2. Geef zoveel mogelijk bijzonderheden door over uiterlijk en kleding (signalement) en het eventueel gebruikte (motor)voertuig.


Tips tegen oplichters en Overvallers

Verrassing: u krijgt bloemen of een taart

Al lang een populaire truc, die opvallend vaak door (jonge) vrouwen wordt gebruikt. Vaak werken ze in duo's. Ze bellen aan met de smoes dat u bloemen of een taart krijgt omdat u de oudste bewoner in de wijk bent. Of ze hebben een variant op dit verhaal. Eenmaal binnen willen ze de taart graag met u aansnijden of de bloemen in een vaas zetten. Terwijl de een u afleidt, slaat de ander haar slag en gaat op zoek naar waardevolle spullen, geld en bankpasjes. 

Wat te doen?

Doe niet zomaar open; gebruik een kierstandhouder of sta mensen via een raam te woord. En als u de deur toch opent: laat de aanbieders niet zomaar binnen. Vraag legitimatie en neem de cadeaus bij de voordeur aan. Soms glipt een van beiden ongemerkt naar binnen omdat de deur niet direct dicht gaat. Let erop dat u die altijd sluit! Besluit u een vreemde toch binnen te laten, sluit dan zelf de deur achter hem/haar.


Bezorgde 'politie' belt u op over uw pinpas

Sinds kort in opmars in onder andere Amsterdam. U wordt gebeld door iemand die zegt dat hij of zij van de politie is. De smoes: uw bankgegevens zijn aangetroffen bij een verdachte en de politie heeft uw pincode nodig om direct uw rekening te blokkeren. Daarna zegt de 'agent' dat u zult worden doorverbonden met de bank. U wordt ook verzocht uw bankpas in een envelop te doen; een koerier zal uw pas komen ophalen. Er is ook een variant waarbij uw bankpas van tevoren echt wordt gestolen. Vervolgens belt iemand van de 'politie' u om zogenaamd de boel te blokkeren. Ook dan vragen ze om uw pincode.

Wat te doen?

De bank en de politie vragen nooit naar uw pincode! Als iemand hier toch naar vraagt, moeten de alarmbellen dus afgaan. Om een bankpas te blokkeren is ook geen pincode nodig. Geef uw pincode dus niet uit handen. En als u een bankpas inlevert: knip hem dan eerst maar gewoon doormidden. Verder kunt u uit voorzorg uw opnamelimiet laten beperken. Die verschilt per bank maar is meestal meer dan 1000 euro per dag. Sommige banken bieden de mogelijkheid om het bedrag te beperken; u kunt dan bijvoorbeeld niet meer dan 500 euro per dag pinnen. Als een bank deze mogelijkheid niet biedt, kunt u er natuurlijk ook voor zorgen dat er niet te veel geld op uw lopende rekening staat. Sluis liever een deel weg naar een spaarrekening; daar staat het veilig.

Nep-postpakket-bezorger of nep-postbode met nep-pinapparaat

Er zijn nep-postbodes actief die u met een mobiel pinapparaat geld afhandig proberen te maken. Ze hebben een 'pakketje' voor u waar u bijvoorbeeld 50 cent portokosten voor moet betalen en dat kan alleen met uw pinpas. Ze gebruiken een nep-pinapparaat om u uw pincode te ontfutselen, kopieren de pas of wisselen hem om, en halen daarna uw bank-rekening leeg. 

Wat te doen? 

Een gewone postbode gebruikt nooit een mobiel pinapparaat. En pakketchauffeurs over het algemeen ook niet zomaar. Dus: als u geen pakket hebt besteld of verwacht, pin dan niet aan de deur.


Bargoense tekens aan de muur

Plotseling is er met krijt een tekeningetje naast de voordeur gekalkt. Het zijn simpele tekens: driehoeken, vierkanten, ruitjes, zigzaglijnen. Geheimtaal van inbrekersbendes? Volgens sommigen is het onzin, maar toch waarschuwde de politie in Twente onlangs nog voor deze tekens. Zo zou een driehoek betekenen dat er een vrouw alleen woont. En een ruit met een punt zou aangeven dat er iets van waarde in huis is. Maar ook over de betekenis van de symbolen wordt getwijfeld.

Wat te doen?

Ziet u vreemde tekens op uw gevel: meld het bij de politie. Misschien willen ze nog sporen-onderzoek doen, maar als dat niet zo is: verwijderen.


"Goedendag, wij zijn van een beveiligingsbureau"

Oplichters en inbrekers spelen graag in op uw angst en op de actualiteit. Dus proberen ze sloten (en tegenwoordig zelfs hele beveiligingssystemen) aan de deur te verkopen. Mannen in nette pakken melden zich aan uw deur met glanzende folders van beveiligingsfoefjes, en vertellen bijvoorbeeld dat er kortgeleden in de buurt veel ingebroken is. Of ze zien iets aan uw huis wat zogenaamd niet deugt. Of ze hebben een andere smoes. Wees bedacht op brutale vragen als: is uw huis wel goed beveiligd ? en hoe dan?
Wat te doen?
Gewoon afwimpelen. Er zijn heel veel goede sloten- en beveiligingsbedrijven die niet langs de deur hoeven gaan om hun spullen aan de man te brengen. Op www.politiekeurmerk.nl vindt u een overzicht van erkende bedrijven. Binnen de gemeente Stichtse Vecht is bijvoorbeeld Danny Timmer een betrouwbaar en erkend beveiligingsspecialist.

Er is mogelijk een gaslek in uw huis

Een oplichter doet zich voor als een medewerker van het energiebedrijf: er is mogelijk een lek bij u in huis en u moet de woning zo snel mogelijk verlaten. Terwijl u buiten wacht, kan de boef ongestoord zijn slag slaan. 

Wat te doen? 

Laat de 'monteur niet binnen en bel 1-1-2


Medicijnen bezorgen voor de buren

De medicijntruc stak begin dit jaar ineens de kop op in het midden van het land. En dan vooral in seniorencomplexen. Het gaat niet om grote bedragen, maar toch. Een keurige man belt aan en zegt medicijnen voor de buren te hebben. Die zijn niet thuis, dus of u ze even wilt aannemen en er ongeveer 20 euro voor wilt betalen. Hij zegt vervolgens wisselgeld te gaan halen, maar komt natuurlijk nooit meer terug. 

Wat te doen? 

Afwimpelen


Nep-collectant aan de deur

Het gebeurt echt: een nep-collectant of nep-verkoper van bijvoorbeeld kinderpostzegels aan de deur. Het geld gaat niet naar het goede doel, maar naar hem- of haarzelf. Of, nog erger: terwijl u uw portemonnee pakt, komt er ineens een overvaller bij, of er glipt iemand bij u naar binnen. 

Wat te doen?

Kent u een collectant niet, laat deze dan buiten wachten en doe de deur dicht terwijl u geld pakt. Dat is niet onbeleefd maar heel gebruikelijk. Neem uw portemonnee niet mee naar de deur. Wilt u controleren of er echt gecollecteerd wordt? 

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (kijk op www.cbf.nl of bel T 020-417 00 03) heeft een landelijk collecterooster en een rooster per gemeente. Op zondag wordt niet gecollecteerd.


"Mag ik even bij u bellen voor hulp?"

Iemand heeft autopech, er is een ongeluk gebeurd, de fiets is gestolen. Het is een kleine greep uit de hulp-smoesjes. En die zijn er allemaal op gericht om bij u binnen te komen, want er moet gebeld worden: nu! In zo'n nijpende situatie de deur stijf dichthouden is natuurlijk niet uw eerste reflex, en dat is begrijpelijk. Maar een flinke dosis gezond wantrouwen kan geen kwaad. Tegenwoordig heeft iedereen een mobieltje, waarom bellen ze daar niet mee?

Wat te doen?

Wat is erop tegen dat u zelf het alarmnummer belt terwijl degene die probeert binnen te komen buiten wacht? En als u dan toch iemand binnenlaat: sluit de deur achter u (zodat niet nog iemand ongemerkt binnenglipt) en blijf steeds bij die ene persoon.


"Goedendag, ik kom even kennismaken"

Het is triest maar waar: de eenzaamheid van sommige ouderen wordt schaamteloos uitgebuit. Dus kan het zomaar gebeuren dat twee jonge dieven rustig aanbellen met de smoes dat ze bezig zijn met een spreekbeurt over vroeger ("Wat kunt u daarover vertellen?"). Wat oudere criminelen beweren dat zij 'de nieuwe buren' zijn die graag even kennis komen maken. Of ze willen iets meer weten over het type huis waarin u woont, omdat ze verderop een huis willen kopen of net hebben gekocht.

Wat te doen? 

Vraag het bezoek een andere keer terug te komen op een tijd die u beter uitkomt, en zorg dat er dan nog iemand bij u in huis is. Bij twijfel: waarschuw de politie.


"Hallo, ik ben van de thuiszorg"

De meeste oplichters richten zich niet speciaal op ouderen, maar sommige doen dat wel. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als medewerker van de thuiszorg. Ze waren toevallig toch in de buurt. Eenmaal binnen slaan ze hun slag. Een oplichtster wist zich in Rotterdam en Den Haag als medewerkster van ouderenomroep MAX naar binnen te praten, om er vervolgens met sieraden vandoor te gaan. Soms gebeurde dat zelfs na het versturen van een brief waarin het bezoek werd aangekondigd.
Wat te doen?
De thuiszorg komt niet zomaar bij u langs, maar alleen op afspraak. Volg dus ook hier het algemene advies van de politie op. Bij twijfel: bel de politie.

Aanbieden van werkzaamheden (schoonmaken van dakpannen of dakgoot)

Er zijn veel oplichters die bij u aanbellen om diensten aan te bieden. Denk aan het schoonmaken van dakpannen of dakgoot. Uiteindelijk betaalt u erg veel geld. Er zijn bendes actief uit Engeland en Oostbloklanden.
Wat te doen?
Ga hier niet op in en wimpel ze af

Zo herkent u gespuis aan de deur

Denk niet dat u deze lieden onmiddellijk herkent als gespuis. Vaak zijn het gewone mannen en vrouwen, die er verzorgd uitzien en zich netjes gedragen. Logisch, want ze willen uw vertrouwen winnen. Hoe herkent u ze?

  • Ze stellen vaak iets in het vooruitzicht: u hebt iets gewonnen of ze komen een probleem oplossen.
  • Ze zijn erop uit bij u binnen te komen, u af te leiden en informatie en/of spullen te ontfutselen. Bankpassen en pincodes zijn meer waard dan de meeste spullen in huis, en zijn dus een populair doel. 

Algemeen advies van de politie

Het algemene advies van de politie wanneer iemand aan de deur staat: doe nooit zomaar open! Gebruik eventueel een kierstandhouder. Vraag onbekenden om legitimatie. Zegt iemand namens een bedrijf of organisatie te komen, controleer dan indien mogelijk het verhaal. Laat de persoon altijd buiten wachten en sluit uw deur. Bij twijfel: bel de politie op 1-1-2.


Wel of niet verzetten

Ouderenbond Anbo adviseert slachtoffers van een overval om zich vooral niet te verzetten, omdat men dan soms ernstig wordt toegetakeld. Toch zijn er ook voorbeelden van succesvol verzet. Zo deelde Bep Lichtendahl (73) uit Vianen een achterwaartse karate-trap uit aan een van haar twee belaagsters; de andere kreeg een klap in het gezicht. De twee vrouwelijke overvallers gingen er scheldend en tierend vandoor. Een andere (85-jarige) dame uit Utrecht beheerste geen oosterse vechttechniek en gaf haar belager daarom een harde trap in het kruis. In Neede (Gelderland) werd een oudere man bedreigd met een mes. Hij zette het op een schreeuwen en duwde de belager van zich af. Die koos daarna het hazenpad.